020 3389 7221 info@sarcoidosisuk.org
Velg side

SARCOIDOSIS OG BARN

Sarcoidose diagnostiseres hovedsakelig hos personer i alderen 20 til 40 år. Dette pakningsvedlegget undersøker arvelighet og andre problemer rundt sarkoidose og barn.

Arvelighet

Hvis en forelder har sarkoidose, er det forståelig å vurdere konsekvensene og risikoen for et nyfødt barn. Arvelige faktorer kan spille en rolle i kontraherende sarkoidose; Dette skjer imidlertid sannsynligvis i kombinasjon med en eller flere miljøfaktorer. Det er ennå ikke kjent nøyaktig hvilken, hvis noen, genetiske faktorer er involvert. På bare rundt 10-20% av sarcoidosis tilfeller, har et familiemedlem også lidd av sykdommen.

Medisiner og graviditet

Hvis du tar medisiner og planlegger å få barn, er det viktig å diskutere dette på forhånd med legen din. Du må kanskje redusere dosering av medisiner. Hvis antiinflammatoriske midler (f.eks. Metotrexat) eller NSAIDs brukes, er graviditeten sterkt motløs. Dette gjelder også når du er frisk, men partneren din har sarcoidose og tar denne medisinen. I begge tilfeller må du alltid kontakte legen din.

fertilitet

Vanligvis er det ingen problemer forårsaket av sarkoidose i seg selv knyttet til fruktbarhet. Imidlertid kan medisiner påvirke fruktbarheten negativt - et spesielt problematisk stoff er metotrexat.

Selv om sarkoidose i prinsippet også kan forekomme i kjønnsorganene, er dette heldigvis veldig sjeldent.

Svangerskap

Sarcoidose hindrer ikke graviditet eller fødsel av et sunt barn. Under graviditeten kan sarkoidosymptomer til og med redusere hos mange kvinner. Seks måneder etter fødselen kan sarkoidosymptomer hos noen kvinner bli aktive igjen.

amming

Kvinner med sarkoidose kan amme som normalt.

Medisinsk analyse

Det er ingen spesifikke tester som kan tas før du blir gravid. Det er viktig å registrere medisinen du eller din partner kan ta for å kartlegge risikoen i diskusjon med legen din.

Sarcoidose hos barn

Sarcoidose hos barn er svært sjelden; bare noen få tilfeller er registrert. Av disse er barn for det meste i tenårene når sykdommen er diagnostisert.

Det er ingen test som kan forutsi om barnet ditt vil arve sarkoidose. Å ha sarcoidose er ikke en bestemt forutsetning for at barnet ditt også vil ha sykdommen.

Overgangsalder

Under hormonelle forandringer, spesielt relatert til østrogen, kan sarkoidosymptomer øke. Det har ikke blitt studert vitenskapelig om sykdommen får fart i disse perioder. Faktisk er sarkoidose først og fremst diagnostisert hos kvinner i alderen mellom 20 og 40 år før disse hormonelle endringene forekommer. De med akutt sarkoidose er sannsynligvis gjenopprettet på denne tiden.

Diskuter ditt ønske om å få barn med legen din!

Hvis du tar medisiner for sarkoidose og er gravid eller planlegger en familie, er det lurt å konsultere legen din. Dette gjelder selv om partneren din har sarcoidose og du er sunn selv.

Beslektet innhold fra SarcoidosisUK:

Fordeler Støtte

For gratis og upartisk informasjon om funksjonshemmede og relatert offentlig støtte, klikk nedenfor.

Ta kontakt med

Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt med eventuelle spørsmål, kommentarer eller forslag.

SarcoidosisUK Support

Hvordan kan vi støtte deg? Finn mer informasjon om vår sykepleierhjelpe, støttegrupper og online-støtte.

Dele denne