020 3389 7221 info@sarcoidosisuk.org
Velg side

SARCOIDOSIS OG KOSTNADENE, MUSKLENE OG BONENE

Sarcoidose kan påvirke mange deler av kroppen, inkludert ledd, muskler og bein. Omtrent 1 av 5 pasienter med sarkoidose har disse muskuloskeletale symptomer. Dette inneholder mer informasjon om symptomer, tester og behandling for sarkoidose som påvirker ledd, muskler og bein.

Informasjonen på denne siden er utarbeidet ved hjelp av sarkoidospesialister Dr. K. Bechman og Dr J. GallowayReumatologi, Kings College Hospital, London.

Bones

Sarcoidose kan påvirke bein på to måter: Direkte gjennom betennelse i beinet og indirekte gjennom behandlinger som er tatt for å lindre symptomene på sarkoidose.

symptomer De fleste med sarcoidose i beinet opplever ikke symptomer. Eventuelle endringer i beinene på grunn av tilstanden blir i stedet hentet på avbildningsskanninger. Din lege vil ofte gjøre flere tester - disse endringene kan også skyldes andre forhold, og det er viktig å finne ut om de skyldes sarkoidose.

Det kan ikke være nødvendig å endre behandlingen mot sarkoidose hvis beinene dine er berørt, spesielt hvis de ikke forårsaker noen symptomer. Men noen ganger kan legen din anbefale immunmedikamenter som ligner på behandling av ledd eller muskelsykdom.

Behandlings bivirkninger Pasienter med sarkoidose behandles ofte med kortikosteroidbehandling (prednisolon). Dette kan føre til mykning av beinene (osteoporose). Tynne bein forårsaker ikke symptomer, men forlater beinene svekket, mer skjøre og tilbøyelige til å bryte.

undersøkelser Pasienter på langvarig steroidbehandling kan screenes for osteoporose ved bruk av en skjelett tetthetsscanning ('DEXA' skanning). Dette måler hvor sterk beinene dine er og kan bidra til å veilede behandling. Din lege kan også måle kalsium og vitamin D nivåer. Nivåene av disse kan bli påvirket av sarkoidose og er viktig for sunne bein.

Behandling Det finnes en rekke behandlinger for å styrke beinet og forhindre brudd. Det vanligste foreskrevet stoffet er en gang i uken Alendroninsyre. Dette er noen ganger foreskrevet med kalsium og / eller vitamin D kosttilskudd.

Ettersom personer med sarkoidose kan være utsatt for høyt kalsiumnivå, er det viktig at kalsium- og vitamin D-nivåene måles før de tar kosttilskudd. Disse nivåene blir da regelmessig overvåket med blodprøver. Se på SarcoidosisUK-nettstedet for ytterligere råd.

Råd

Opprettholde sunne bein av:

  • å være fysisk aktiv
  • konsumerer nok kalsium (meieriprodukter, frukt og grønnsaker)
  • får nok vitamin D (sollys)

leddene

Kronisk ledsmerter påvirker mindre enn 1% av alle pasienter med sarkoidose. Det er viktig at legen din vet om dine felles symptomer, da du kan dra nytte av endringer i behandling eller fysioterapi.

symptomer Eventuelle ledd kan bli påvirket av sarkoidose, men de viktigste leddene som er berørt er føttene, anklene og knærne. Symptomer inkluderer vanligvis:

  • smerte
  • stivhet og stivhet
  • hevelse, en gang med rød farge

undersøkelser Felles smerte er diagnostisert ved samråd med legen din. Av og til er det nødvendig med ytterligere undersøkelser. Dette kan omfatte røntgenbilder av leddene dine eller andre avbildningsskanninger (ultralyd eller MR). Din lege kan ta en prøve av væske fra hovent ledd med en nål og sprøyte (biopsi).

Behandling Det finnes en rekke behandlinger som kan redusere symptomene i leddene dine. Disse kan omfatte ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs), kortikosteroider (prednisolon) eller andre immunmedisiner som Methotrexate.

Råd Inflammerte skjøter kan være smertefulle og kan begrense daglig bevegelse. Til tross for dette, prøv å fortsette å bevege deg og trene daglig. Øvelse kan bidra til å redusere stivhet følt rundt leddene. Hvis du opplever moderat til alvorlig leddsmerter som følge av øvelsen, stopp umiddelbart og kontakt legen din.

'Lfgren s syndrom'

Noen pasienter kan utvikle plutselig utbruddssmerter og hevelse i leddene, oftest ved anklene. Samtidig kan de utvikle smertefulle røde eller lilla støt på skinnene. Disse hudendringene kalles 'erythema nodosum'. Når disse symptomene oppstår sammen, kan legen din arrangere en røntgenstråle for å se etter forstørrede lymfekjertler i brystet.

Disse lymfekjertlene fører vanligvis ikke til noen symptomer. Kombinasjonen av disse felles symptomene, skinnene endres (erythema nodosum) og forstørrede lymfekjertler i brystet på røntgen kalles 'Lofens syndrom'. Dette er en sesongmessig tilstand som oftest skjer i vår og høst når temperaturen endres.

Behandling. 'Lofts syndrom' løser ofte av seg selv uten behov for spesifikk medisinering. Noen ganger er ikke-steroide antiinflammatoriske (NSAIDs) legemidler eller kortikosteroider (prednisolon) gitt i en kort periode for å lette symptomene dine.

Muskler

Muskelinnblanding i sarkoidose er relativt uvanlig. Noen mennesker kan utvikle klumper i musklene som kan være smertefulle. I andre tilfeller er muskelintegrasjon mindre spesifikk og kan føre til at musklene føler seg generelt svakere. Det er viktig å fortelle legen din om disse symptomene utvikles.

Etterforskning Dette kan inkludere skanning av muskelen (MR-skanning eller CT PET-skanning), elektriske tester av musklene eller å ta en muskelprøve (biopsi). Muskelbiopsier er enkle prosedyrer for å utføre og kan gjøres under lokalbedøvelse.

Behandling Når musklene påvirkes ved sarkoidose, er behandling vanligvis en kombinasjon av kortikosteroider (prednisolon) i tillegg til andre immunmedisiner (f.eks. Azathioprin eller metotrexat).

Page last updated: November 2018. Next review: November 2020.

Beslektet innhold fra SarcoidosisUK:

Sarcoidose og tretthet

Opplever du tretthet? Finn symptomer, behandling og mer informasjon om sarkoidose og tretthet.

Konsulentkatalog

Ønsker du å finne en konsulent? Bruk vår katalog for å finne en sarkoidospesialist eller klinikk i nærheten av deg.

SarcoidosisUK Support

Hvordan kan vi støtte deg? Finn mer informasjon om vår sykepleierhjelpe, støttegrupper og online-støtte.

Dele denne