020 3389 7221 info@sarcoidosisuk.org
Velg side

VACCINE RÅDGIVNING FOR SARCOIDOSISPATIENTER

Rådene på denne siden er skrevet av SarcoidosisUK Sykepleiere for å hjelpe sarcoidosis pasienter å forstå mer om influensa og lungebetennelse vaksiner. Informasjonen vil bidra til å informere din beslutning om å ha enten vaksinasjon og hvordan dette skal skje. Hvis du vil snakke med SarcoidosisUK Sykepleierhjelpen om vaksinasjoner, eller noen andre spørsmål du måtte ha, vær så snill Ta kontakt.

Influensavaksine

Det er tre influensavaksiner tilgjengelige i år, men de to som mest sannsynlig er viktige for de med sarkoidose er:

  • Den adjuvanserte Trivalent influensa vaksinen (aTIV). Dette er lisensiert for personer i alderen 65 år og eldre.
  • Den quadrivalente vaksinen (QIV). Dette er anbefalt for barn i alderen 6 måneder til 2 år og hos voksne fra 18 år til under 65 år som har økt risiko for influensa på grunn av langvarig helsetilstand (klinisk risikogruppe).

Influensavaksinasjoner er ikke levende vaksinasjoner, og kan derfor ikke gi deg influensa, selv om du kanskje føler deg litt uvel etterpå. Dette betyr at de er trygge å bruke hos pasienter som tar immunsuppresjonsmedisin som prednisolon. Videre er vaksinen vanligvis anbefalt til denne gruppen mennesker som har svekket immunforsvar og er mer sannsynlig å:

  • Kontrakt infeksjon
  • Kontrakt en alvorlig infeksjon
  • Ta mer tid å gjenopprette fra infeksjon

Følgende personer tilbys influensavaccinen gratis på NHS:

  • Alle som er over 65 år.
  • Alle med kronisk åndedretts-, hjerte-, lever-, nyre- eller nevrologisk sykdom (klinisk risikogruppe).
  • Alle med nedsatt immunforsvar som følge av steroid tabletter.

Men sarkoidose er en sjelden sykdom og er ikke nødvendigvis klassifisert som en klinisk risikogruppe. I tillegg varierer tilgjengeligheten av influensavaccinen over ulike deler av Storbritannia. Derfor må du kanskje be om influensavaccinasjon fra legen din. Han eller hun kan ta en klinisk avgjørelse angående administrasjonen og sørge for at den er lagt inn i notatene dine.

Hvis du har en omsorgsperson, kan de også være berettiget til en gratis influensavaksinasjon, selv om de er familiemedlemmer. Vennligst oppfordre dem til å spørre sin egen lege om dette.

Klikk her for å lese NHS veiledning om influensavaccinen. 

Lungebetennelse vaksine

Sarcoidose pasienter bør også vurdere en vaksinasjon mot pneumokok (PCV) infeksjoner. Det er engangs vaksinasjon og vil beskytte deg mot komplikasjoner som lungebetennelse. Som influensavaksinen tilbys pneumokokkvaccinen som standard til alle som er over 65 år og tilbys vanligvis til pasienter med langvarige kroniske lidelser. Men sarkoidose er en sjelden sykdom og er ikke nødvendigvis klassifisert som en langsiktig kronisk tilstand. Derfor må du kanskje be om pneumokokker-vaksinasjonen fra legen din.

Klikk her for å lese NHSs veiledning om pneumokokker-vaksinen. 

 

Page last updated: 20/11/2019

Beslektet innhold fra SarcoidosisUK:

Sykepleier hjelpelinje

SarcoidosisUK Nurse Helpline eksisterer for å gi gratis, kvalitetsstøtte og informasjon til alle berørte.

Forskning

SarcoidosisUK er verdens ledende forskning innen sarkoidose. Målet vårt er å finne en kur for tilstanden.

Ta kontakt med

Vi vil gjerne høre fra deg. Ta kontakt med eventuelle spørsmål, kommentarer eller forslag.

Dele denne